Elektronska vezja

Naša druga naloga je učenje o elektronskih vezjih. Za spust balona potrebujemo tudi vezje, ki ga bomo izdelali sami, zato smo se učili o vezjih. Najprej smo izvedeli nekaj osnov o elektroniki in vezjih, nato smo skupaj z mentorji narisali shemo, ki smo jo dijaki dokončali sami. Na koncu smo risali vezje, ki ga bomo tudi izdelali.

Na vezju, ki ga bomo priklopili na razvojni ploščici, bo senzor za temperaturo, vlago in tlak ter zaslon. Te komponente bodo povezane na procesor STM32F446RE, ki je na razvojni ploščici ST NUCLEO-F446RE. Za te razvojne ploščice smo se odločili, ker bomo enak procesor uporabili tudi na našem glavnem vezju.

Narisana vezja smo poslali v izdelavo. Ko jih bomo dobili, bomo na vezja prispajkali vse elektronske komponente. Končana vezja bomo priklopili na razvojne plošče in pričeli s programiranjem. Tukaj bomo uporabili znanje, ki smo ga pridobili o programskem jeziku C.

Razvojne ploščice nam je sponzorsko priskrbelo podjetje ST. Na pomoč nam je priskočil g. Tilen Majerle, ki je zaposlen v tem podjetju.

Foto: Marko Pleterski